بهینه کردن منابع، تحلیل و دستهبندی در سازمانهای بزرگی که روزانه هزاران مراجعهکننده دارند، کار دشواری است. وقتی ابزارهای کوچک و روشهای سنتی تحلیل در سازمانهای بزرگ پاسخگو نیستند، تازه کاربرد Business Intelligence (Bi) برای کسب و کارها آشکار میشود. اهمیت هوش تجاری برای شرکت ها و مخصوصاً سازمانهای بزرگ اثبات شده است. آنها نیاز به استخدام یک کارشناس BI دارند تا از علم او برای فهم نیازهای مشتری و افزایش فروش استفاده کنند. البته کاربرد هوش تجاری به این موارد محدود نمیشود. اگر میخواهید اهمیت هوش تجاری در ۷ صنعت مختلف را بدانید، با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
Toggle۷ دلیل اهمیت هوش تجاری برای شرکتها
کاربرد هوش تجاری در صنایع مختلف بسیار گسترده است و هر صنعت میتواند از مزایای این تکنولوژی برای بهبود فرایندها، افزایش بهرهوری و ارتقای کیفیت تصمیمگیریهای خود استفاده کند. در ادامه کاربرد هوش تجاری در ۷ صنعت را بررسی میکنیم:
۱. خردهفروشی (Retail)
یکی از موارد کاربرد هوش تجاری در زمینهٔ خردهفروشی است. به طور مثال یک زنجیره فروشگاهی میتواند با استفاده از BI موجودی کالاها را بهینهسازی کند. یعنی دادههای فروش قبلی و فصلی به کمک ابزارهای هوش تجاری تحلیل میشوند تا فروشگاهها بتوانند پیشبینی کنند که در هر فصل یا تعطیلات چه محصولاتی بیشترین تقاضا را خواهند داشت و بر این اساس سفارشهای خود را تنظیم کنند.
از دیگر سو یک فروشگاه آنلاین میتواند با استفاده از BI، الگوهای خرید مشتریان را شناسایی کند و به طور خودکار پیشنهادهای ویژه و محصولات مشابه را به مشتریان نمایش دهد. این کار منجر به افزایش فروش و بهبود تجربه خرید مشتری میشود.
۲. انرژی
اهمیت هوش تجاری برای شرکتهایی که در حوزه انرژی فعالیت میکنند، انکارنشدنی است. به کمک ابزارهای هوش تجاری و استخدام متخصص هوش تجاری میتوان منابع انرژی کل کشور را مدیریت کرد. شرکتهای انرژی میتوانند با تحلیل دادههای مصرف برق و گاز، الگوهای مصرف را شناسایی کرده و به مشتریان خود پیشنهادهایی برای کاهش مصرف و هزینهها ارائه دهند.
با استفاده از BI، ادارات گاز و برق میتوانند تقاضای آینده برای انرژی را پیشبینی کنند و به این ترتیب، تولید و عرضه انرژی را بهینهسازی کنند تا از بروز بحرانهای انرژی جلوگیری کنند. این موضوع کاربرد Business Intelligence (BI) را برای ایران که در سالهای اخیر با بحرانهای تأمین برق در تابستان و گاز در زمستان رو به رو بوده است، آشکار میکند.
۳. بانکداری و خدمات مالی
اهمیت هوش تجاری برای شرکتها و موسسات مالی به دلیل نقشی که در شناسایی تقلب دارند، بسیار بالا است. یک بانک میتواند با استفاده از BI، تراکنشهای مالی را در لحظه تحلیل کند تا رفتارهای مشکوک را شناسایی کرده و از تقلب جلوگیری کند. مثلاً وارد کردن رمز دوم اشتباه در خریدهای اینترنتی یک تراکنش غیرمعمول در کارتهای اعتباری است که باعث توقف آنها پیش از انجام تراکنش میشود.
همچنین بانکها از BI برای تقسیمبندی مشتریان بر اساس درآمد، سابقه مالی و رفتارهای بانکی استفاده میکنند تا پیشنهادها و خدمات مالی مناسبتری به هر گروه ارائه دهند. طرحهای اعطای وام، دستهچک و… به مشتریان وفادار از جمله مثالهایی است که اهمیت هوش تجاری در بانکها را آشکار میکند.
۴. بهداشت و درمان (Healthcare)
اهمیت هوش تجاری وقتی مشخص میشود که بدانیم به کمک آن میتوان سطح سلامت جامعه را ارتقا داد. بیمارستانها از BI برای تحلیل دادههای بالینی بیماران استفاده میکنند تا الگوهای بهبود و درمانهای موفق را شناسایی کنند. این اطلاعات میتواند به پزشکان در تصمیمگیریهای درمانی بهتر کمک کند. با استفاده از BI، بیمارستانها میتوانند استفاده از منابع خود مثل تختهای بیمارستانی، تجهیزات پزشکی و نیروی انسانی به شکل صحیحی استفاده کنند. به عنوان مثال، پیشبینی نیاز به تختهای اضافی در فصلهای اوج بیماری یکی از کاربردهای هوش تجاری در مراکز درمانی است.
۵. تولید (Manufacturing)
تولیدکنندگان میتوانند دادههای مربوط به کیفیت محصولات در هر مرحله از تولید را با BI تحلیل کنند و هرگونه ناهنجاری یا مشکل را به سرعت شناسایی و اصلاح کنند. یک شرکت تولیدی میتواند با استفاده از BI، زنجیره تأمین خود را بهینهسازی کند. اهمیت هوش تجاری در حوزه تولید در زمینهٔ تحلیل دادههای تأمینکنندگان، لجستیک و موجودی انبار زمانی برای شرکتها آشکار میشود که باعث کاهش هزینههای حمل و نقل و همچنین زمان تحویل کالاها شود. برای بررسی آگهیهای استخدام کارشناس هوش تجاری روی لینک کلیک کنید.
کاربرد هوش تجاری در کسب و کارهای حوزه انرژی به دلیل تأثیری که بر مدیریت کلان مصرفکنندگان کشور دارد، بسیار چشمگیر است.
۶. بازاریابی و فروش
شرکتهای بازاریابی به خوبی به اهمیت هوش تجاری آگاه هستند زیرا میدانند که برای ارزیابی کارایی کمپینهای تبلیغاتی میتوان از نرمافزارهای هوش تجاری کمک گرفت. به عنوان مثال، تحلیل دادههای فروش و بازدید وبسایت پس از یک کمپین تبلیغاتی میتواند به تیم بازاریابی کمک کند تا بداند کدام استراتژیها موثرتر بودهاند. با استفاده از BI، تیمهای فروش میتوانند فروشهای آینده را بر اساس تاریخ، روند بازار و رفتار مشتریان پیشبینی کنند و برنامهریزی دقیقی برای تأمین محصولات و هدفگذاری فروش داشته باشند.
۷. آموزش
مدارس و دانشگاهها میتوانند با استفاده کاربرد هوش تجاری برای تعیین عملکرد تحصیلی دانشآموزان و دانشجویان استفاده کنند. مثلاً شناسایی دانشآموزانی که در معرض افت تحصیلی هستند و نیاز به پشتیبانی دارند، به کمک ابزارهای هوش تجاری به سرعت انجام میشود. همچنین موسسات آموزشی میتوانند از BI برای بهینهسازی تخصیص منابع مانند کلاسها، تجهیزات آموزشی و کارکنان استفاده کنند. این کار باعث کاهش هزینهها و بهبود کیفیت آموزشی میشود.
جمعبندی
صنایع مختلف برای افزایش فروش و درک بهتر نیازهای مشتریان و پیشبینی رفتار آنها از هوش تجاری کمک میگیرند. در این یادداشت کاربرد هوش تجاری در صنایع مختلف را بررسی کردیم و گفتیم که ۷ صنعت از اهمیت هوش تجاری برای افزایش بهرهوری خود استفاده میکنند. این ۷ مجموعه عبارتاند از: خردهفروشیها، شرکتهای حوزهٔ انرژی، مشاوران بازاریابی و کسب و کار، مؤسسات آموزشی، مراکز درمانی، بانکها و مؤسسات مالی و واحدهای تولیدی. اهمیت هوش تجاری برای شرکتها هنگامی آشکار میشود که بدانند با استخدام کارشناس هوش تجاری میتوانند جلوی هدر رفتن انرژی (زمان، پول، نیروی انسانی) را گرفته و منابع خود را به شکل مفیدتری استفاده کنند.