مهارتهای تحلیلی به توانایی جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات، حل مسئله و تصمیم گیری اشاره دارند. کارمندانی که این مهارتها را دارند، میتوانند در حل مشکلات شرکت و بهبود بهره وری و موفقیت کلی آن کمک کننده باشند. در این مقاله قصد داریم تا بیشتر درباره مهارتهای تحلیلی و نحوه استفاده از آن در محل کار صحبت کنیم.
فهرست مطالب
Toggleمهارتهای تحلیلی چه هستند؟
کارفرمایان به دنبال کارمندان با توانایی بررسی یک مشکل و یافتن راه حل به موقع و کارآمد برای آن هستند. مهارتهای مورد نیاز برای حل مشکلات به عنوان مهارتهای تحلیلی شناخته میشوند.
هنگام تشخیص الگوها، طوفان فکری، مشاهده، تفسیر دادهها، تلفیق اطلاعات جدید، نظریه پردازی و تصمیم گیری بر اساس چندین فاکتور و گزینههای موجود، از مهارتهای تحلیلی استفاده میشود.
شما به عنوان کارمند میتوانید با روشهای واضح و روشن و همچنین خلاقانه به بهترین راه حلها دست پیدا کنید. در هر دو روش یعنی روش خلاقانه و روشن استفاده از مهارتهای تحلیلی بسیار اهمیت دارد.
مهارتهای تحلیلی چگونه به کمک کارمندان و شرکت میآیند؟
تقریبا میتوان گفت که بیشتر کارها به مهارت تحلیلی نیاز دارند. شما از آنها برای حل مسائلی استفاده میکنید که ممکن است راه حلهای مشخصی و واضحی نداشته باشند یا برای آنها متغیرهای مختلفی وجود داشته باشد.
بیایید این موضوع را با یک مثال روشن کنیم. فرض کنید که شما مدیر یک رستوران هستید و طی دو هفته گذشته بیش از حد مجاز خود بودجه خرج کردهاید. برای اینکه ببینید مشکل از کجا بوده، منو غذاها و آنچه مشتریان سفارش دادهاند را به همراه هزینه تأمین غذا بررسی میکنید.
در بررسی که انجام میدهید به این موضوع پی میبرید که هزینه غذاهای دریایی طی دو هفته گذشته افزایش یافته است. وقتی با تأمین کننده آن صحبت میکنید، آنها این توضیح را به شما میدهند که به دلیل تغییر در آب و هوا و مشکلات صید میزان هزینه خوراکیهای دریایی افزایش داشته است. هزینههای بیشتر، برای جبران خسارت آنها بوده است. بعد از این اتفاق شما تصمیم میگیرید که سفارش غذاهای دریایی خود را کاهش دهید و در پی آن هزینههای آن را نیز کاهش دهید و با سرآشپز خود در طرح ایده در مورد طبخ غذاهایی جدید که از سایر گوشتها در آنها استفاده میشود، همکاری میکنید.
در این مثال، شما از مهارتهای تحلیلی برای بررسی دادهها از منابع مختلف و اطلاعات جدید استفاده کرده و بر اساس مشاهدات خود تصمیم گیری را انجام دادهاید.
انواع مهارتهای تحلیلی
داشتن بهترین مهارتهای تحلیلی میتواند به شما کمک کند تا با آوردن مهارتهای کلیدی در رزومه، خود را در نظر مدیران و کارشناسان استخدام برجسته کنید و البته از هر کدام بسته به موقعیت شغلی در رزومه استفاده کنید. در اینجا پنج مهارت تحلیلی را با هم بررسی میکنیم.
مهارت در ارتباط
در صورتی که نتوانید یافتههای خود را به اشتراک بگذارید و آنها را اجرا کنید، در واقع هیچ کاری انجام ندادهاید و کمکی نیز به شرکت نخواهید کرد. برای گفتگو در مورد نتایج بررسی خود و نتیجه گیری و توصیههای خود، باید بتوانید به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنید.
مهارتهای ارتباطی در مهارت تحلیلی شامل موارد زیر میشود:
- حساسیت به مشکل
- گوش دادن مداوم
- گزارش نویسی
- مشاهده مداوم
- کار گروهی
- ارتباط شفاهی
- ارتباط نوشتاری
- اجرای ارائهها
خلاقیت
تجزیه و تحلیل اطلاعات اغلب نیاز به نگاهی خلاقانه دارد تا بتوانید به اطلاعاتی که ممکن است دیگران به آنها دست پیدا نکنند را، به دست آورید. در بحث حل مسئله نیز خلاقیت مهم است. همیشه راه حلهای واضح و مشخص بهترین گزینه نیستند. کارمندان عالی باید بتوانند خارج از چارچوب فکر کنند تا به راه حلهای مؤثر برای مشکلات بزرگ برسند.
مجموعه مهارتهای خلاقانه شامل موارد زیر میشود:
- بودجه بندی
- طوفان فکری
- همکاری
- بهینه سازی
- مدل سازی و پیش بینی
- تغییر ساختار
- برنامه ریزی استراتژیک
- ادغام
تفکر انتقادی
تفکر انتقادی به ارزیابی اطلاعات و سپس تصمیم گیری بر اساس یافتههای شما اشاره دارد. تفکر انتقادی همان چیزی است که به یک کارمند کمک میکند تا تصمیماتی بگیرد که به حل مشکلات شرکت کمک میکند. این مهارت شامل موارد زیر میشود:
- مدیریت فرآیند
- حسابرسی
- محک زدن
- تجزیه و تحلیل دادههای بزرگ
- هوش تجاری
- تجزیه و تحلیل موردی
- روابط سببی
- طبقه بندی
- تحلیل مقایسهای
- همبستگی
- تصمیم گیری
- استدلال استقرایی یا قیاسی
- استدلال استنتاجی
- عیب یابی
- موشکافی کردن
- ارزیابی کردن
- تفسیر اطلاعات
- داوری
- اولویت بندی
- عیب یابی
تحلیل داده
فارغ از زمینه شغلیای که دارید، مهارت تجزیه و تحلیل به معنای توانایی بررسی حجم زیادی از دادهها و شناسایی روند آن دادهها است. شما باید با خواندن و درک اطلاعات، به دانشی فراتر از آن دانشی برسید که با روخوانی اطلاعات به دست میآید.
انواع مختلفی از تجزیه و تحلیل داده وجود دارد، اما برخی از رایجترین آنها در محل کار عبارتاند از:
- تحلیل کسب و کار
- نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها (SWOT)
- تحلیل هزینه
- تحلیل اعتبار
- تحلیل انتقادی
- تحلیل توصیفی
- تحلیل مالی
- تحقیقات صنعت
- تجزیه و تحلیل سیاستها
- تجزیه و تحلیل پیش بینیها
- تجزیه و تحلیل تجویزی
- تحلیل فرایند
- بررسی کیفی
- بررسی کمی
- تحلیل بازگشت سرمایه (ROI)
پژوهش و تحقیق
قبل از حل یک مسئله باید درباره آن بیشتر بدانید؛ بنابراین داشتن مهارت تحلیلی در مورد تحقیق و پژوهش به شما کمک میکند تا دادهها را جمع آوری کنید و در مورد یک موضوع تحقیق کنید. این میتواند شامل مرور spreadsheets ها، تحقیق آنلاین، جمع آوری دادهها و بررسی اطلاعات رقبا شود.
مهارت تحلیلی از نوع مهارت در تحقیق و پژوهش شامل موارد زیر میشود:
- تحقیق و بررسی
- به دست آوردن معیارها
- جمع آوری دادهها
- اولویت بندی
- بررسی صحت دادهها
نکته: تفکر تحلیلی یک مهارت نرم یا همان سافت اسکیلهای ضروری است، اما انواع آن میتوانند در میان مهارتهای سخت یا هارد اسکیلها قرار بگیرند. اما با این حال، هر دوی اینها باید در رزومه و مصاحبههای شما بیان شوند.
برجسته کردن مهارتهای تحلیلی
مهارتهای تحلیلی همیشه به عنوان موارد مهم برای کارفرمایان به شمار میآیند، بنابراین بهتر است هنگام درخواست و مصاحبه شغلی، این مهارتها را برجسته کنید. برای این منظور موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- افزودن مهارتهای مربوط به رزومه کاری شما: کلمات کلیدی یکی از اجزای اساسی یک رزومه به شمار میآیند، زیرا مدیران استخدام همیشه در رزومهها به دنبال کلمات و عبارات خاصی میگردند و شما باید از آنها در رزومه خود استفاده کنید.
- برجسته کردن مهارتها در نامه پوششی خود: مهارتهای تحلیلی خود را در نامه پوششی ذکر کنید و برای بیان این مهارتها از مثال هم میتوانید استفاده کنید.
- در مصاحبه شغلی خود مثالهایی در مورد این مهارتها ارائه دهید: تجربیات گذشته شما میتوانند نقش برگ برنده شما در مصاحبه شغلی را ایفا کنند.
سخن پایانی
مهارتهای تحلیلی به توانایی جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات، حل مسئله و تصمیم گیری اشاره دارند. شما در محل کار خود برای انجام بیشتر کارها به مهارت تحلیلی نیاز دارید و معمولا نیز برای مشکلاتی استفاده میکنید که ممکن است راه حلهای واضح و مشخصی نداشته باشند یا متغیرهای مختلفی داشته باشند.
انواع مختلفی از مهارتهای تحلیلی وجود دارد که شامل مهارت در برقراری ارتباط، خلاقیت، تفکر انتقادی، تجزیه و تحلیل دادهها و تحقیق و پژوهش میشوند.
برای اینکه بتوانید از دیگر رقبا در مصاحبههای شغلی و روند استخدام پیش بیفتید، این مهارتها را در رزومه خود بیاورید.