یکی از مراحل اصلی استخدام، شرکت در جلسه مصاحبه و پاسخ دادن به سؤالاتی است که از شما دربارهٔ حرفهتان میپرسند. این سؤالات برای آن دسته از فرصتهای شغلی که مثل مهندسی عمران ابعاد فنی و اجرایی دارد، پیچیدهتر است. چرا که قرار است تنها با پرسیدن چند سؤال شفاهی مهارت شما در جنبهٔ عملی کار نیز سنجیده شود. از این رو آگاهی از سوالات مصاحبه شغلی مهندس عمران و آمادهسازی پاسخهای مناسب نه تنها اعتماد به نفس شما را افزایش میدهد، بلکه شانس موفقیت در کسب موقعیت شغلی را نیز به طور قابل توجهی بالا میبرد. در این یادداشت، به بررسی ۱۸ مورد از مهمترین سوالات مصاحبه مهندسی عمران خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
Toggleطبقهبندی سوالات مصاحبه مهندسی عمران
برای ایجاد یک ساختار منظم و قابل فهم، سوالات مصاحبه مهندسی عمران را میتوان به ۵ دسته اصلی تقسیم کرد. در هر قسمت به توضیح هدف مصاحبهکننده و نمونهای از سؤالات و بهترین نحوه پاسخگویی به آنها خواهیم پرداخت تا بتوانید به بهترین شکل ممکن برای مصاحبه آماده شوید:
سوالات انگیزشی و اهداف شغلی
این دسته سؤالات بهمنظور درک انگیزهها، اهداف شغلی و میزان تطابق فرد با شرکت و موقعیت شغلی موردنظر پرسیده میشوند. نمونه سؤالاتی که عمدتاً مصاحبهکننده در این بخش از شما میپرسد؛ اینگونه است:
- چرا به این موقعیت شغلی علاقهمند هستید؟
- چرا میخواهید با مجموعه ما همکاری کنید؟
- چه هدفی برای خودتان به عنوان یک مهندس عمران در نظر دارید؟
برای یک پاسخ درست باید بدانید که هدف مصاحبهکننده از طرح این سؤالات چیست. مصاحبهکننده به دنبال فهمیدن این است که آیا متقاضی برای این نقش خاص و شرکت موردنظر مناسب است یا خیر و مهمتر اینکه آیا او اهداف بلندمدتی برای همکاری دارد یا خیر. پس برای اینکه بتوانید مصاحبهکننده را مجاب کنید که فرد مناسبی برای این سمت شغلی هستید، باید نشان دهید که درک خوبی از شرکت و نقش موردنظر دارید، اهدافتان با اهداف شرکت همسو است و دیدگاه روشنی نسبت به آینده شغلی خود دارید. پیشنهاد میکنیم پروژههای قبلی شرکت را بررسی و با خواندن آگهی استخدامی دربارهٔ نیازهای شرکت اطلاعات کسب کنید.
سوالات مربوط به تجارب کاری
دسته دوم از مهمترین سوالات مصاحبه مهندسی عمران شامل پرسشهایی برای ارزیابی تجربیات گذشته متقاضی و نحوه مدیریت وظایف و چالشها در شغلهای قبلی است. مصاحبهکننده برای شناخت شما در این حوزه چنین سوالاتی را مطرح میکند:
- تجارب کاری خود را به صورت خلاصه توضیح دهید.
- مهمترین چالش پیش روی شما در موقعیت قبلی شما چه بوده است و چطور توانستید آن را مدیریت کنید؟
- زمانی را توصیف کنید که با مشکلی غیرمنتظره مواجه شدید. چگونه آن را برطرف کردید؟
هدف مصاحبهکننده از طرح اینگونه سوالات برای استخدام مهندس عمران عمدتاً بررسی عملکرد شما در موقعیتهای واقعی و تواناییهای حل مسئله و مدیریت بحران شما است. برای تحتتأثیر قراردادن او میتوانید از مثالهای مشخصی از تجارب کاری گذشته خود استفاده کنید. به علاوه توضیح چالشها و راهحلهایی که برای حل این مشکلات به کار میبرید میتواند میزان تسلط شما در شرایط بحرانی را نشان دهد.
سوالات فنی و تخصصی
این دسته سوالات برای ارزیابی دانش فنی و تخصصی شما در زمینه مهندسی عمران طراحی شدهاند. این سوالات یا به شکل کلی یا به صورت جزئی و با تمرکز بر یک حیطه مشخص پرسیده میشوند. احتمالاً شما با بررسی رزومه شرکت میتوانید حوزه تخصصی آن را مشخص کنید تا غافلگیر نشوید. بعضی از سؤالات میتواند شامل موارد زیر باشد.
- وظایف یک مهندس عمران چیست؟
- در صورتی که یک ساختمان تکمیلشده دچار حادثهای شود، چه میکنید؟
- بعضی از تستهای چک کردن کیفیت سیمان را توضیح دهید.
- انواع مختلف معیارهای Slump Test را توضیح دهید.
- حداقل زمان عملآوری بتن چقدر است؟
هدف مصاحبهکننده از طرح این سؤالها ارزیابی دانش فنی شما و میزان تسلطتان بر مباحث تخصصی مهندسی عمران است. برای نشاندادن میزان تسلطتان بهتر است با جزئیات دقیق و علمی پاسخ دهید و نشان دهید که دارای دانش تخصصی کافی برای انجام وظایف مهندسی عمران هستید.
سوالات مربوط به مهارتها و ویژگیهای شخصیتی
این روزها یکی از مهمترین دغدغههای شرکتها استخدام نیروهایی است که مهارتهای نرمشان نیز به اندازه دانش تخصصیشان قوی باشد. به همین دلیل بخشی از سؤالات مصاحبه مهندسی عمران برای ارزیابی مهارتهای نرم و ویژگیهای شخصیتی متقاضی طراحی میشود. برای بررسی ویژگیهای شخصیتی در کنار بعضی تستهای شخصیتشناسی مرسوم احتمالاً سؤالاتی از این دست از شما پرسیده میشود:
- برای اینکه یک مهندس عمران بتواند مؤثر واقع شود، چه قابلیتهایی باید داشته باشد؟
- فکر میکنید یک مهندس عمران برای موفق شدن چه ویژگیهای شخصیتی باید داشته باشد؟
- مهمترین نقطه ضعفتان چیست؟
- چطور انگیزه خود را در کارتان حفظ میکنید؟
مصاحبهکننده به دنبال درک تواناییهای نرم متقاضی مانند توانایی ارتباط، انگیزه، خودانگیختگی و آگاهی از نقاط قوت و ضعف است. بهترین توصیه ما این است که صادقانه و با اعتماد به نفس پاسخ دهید و نشان دهید که دارای مهارتهای نرم و ویژگیهای شخصیتی لازم برای موفقیت در این شغل هستید.
سوالات مربوط به روتین کاری و مدیریت زمان
آخرین دسته از سوالات مصاحبه مهندسی عمران به سؤالات ارزیابی نحوه مدیریت زمان و برنامهریزی روزانه شما اختصاص دارد. میدانید که در انجام هر پروژهای در کنار مواردی مانند دقت و کیفیت، سرعت انجام کار و به موقع تحویل دادن پروژهها هم از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین دلیل مصاحبهکننده در این قسمت برای سنجش این موضوع سؤالاتی از این دست از شما خواهد پرسید:
- روتین شغلی روزانه شما به چه شکلی است؟
- کار در کدام محیط را ترجیح میدهید؟
- چهطور از امنیت محیط کارتان اطمینان حاصل میکنید؟
مصاحبهکننده میخواهد بداند که شما چگونه وظایف روزانه خود را مدیریت میکنید و چقدر به ایمنی و کار در محیطهای مختلف توجه دارید. برای یک پاسخ تأثیرگذار بهتر است برنامهریزی روزانه خود را به وضوح توضیح دهید و نشان دهید که دارای تواناییهای مدیریتی هستید و به جزئیات توجه کافی دارید. با این طبقهبندی، شما میتوانید با آمادگی بیشتری در مصاحبه حاضر شوید و در هر دسته از سؤالات پاسخهای مناسبی ارائه دهید که مهارتها، تجربیات و تواناییهای شما را به بهترین شکل ممکن نمایش دهد.
جمعبندی
در فرایند مصاحبه شغلی برای مهندسان عمران، آمادگی و دانش کافی از اهمیت بالایی برخوردار است. آمادگی برای هریک از این دستهها به شما امکان میدهد که در مصاحبه شغلی خود بهترین عملکرد را نشان دهید و شانس موفقیت خود را افزایش دهید. برای پاسخگویی به سؤالات مصاحبه مهندسی عمران، لازم است که با جزئیات دقیق و مثالهای واقعی از تجارب کاری خود صحبت کنید؛ همچنین، نشان دادن انگیزه و همسویی اهداف شما با اهداف شرکت میتواند تأثیر مثبتی بر مصاحبهکننده داشته باشد.