یک مهندس عمران یا civil engineer علاوه بر اینکه باید در ریاضی و فیزیک مهارت داشته باشد، باید در زمینه آشنایی و کار با نرم افزارهای طراحی نیز مهارت داشته باشد. او برای استخدام در هر شرکتی و کار به عنوان مهندس عمران، باید کار با این ابزارها را بداند تا بتواند هنگام نوشتن رزومه کاری از مهارتهای خود نیز صحبت کند. پروژههای ساختمانی مدرن نیاز به نرم افزارهای مختلف برای برنامه ریزی، مدیریت و طراحی دارند. به همین خاطر نرم افزارهای مهندسی عمران نیاز اصلی هر مهندس عمران به شمار میآید.
در این مقاله لیستی از بهترین نرم افزارهای مهندسی عمران را برای شما جمع آوری کردیم، که این لیست به شما کمک میکند تا بهترین ابزار را برای پروژه بعدی خود انتخاب کنید.
فهرست مطالب
Toggleنرم افزارهای مهندسی عمران برای ویندوز ۱۰
Civil 3D from Autodesk
Civil 3D from Autodesk
استفاده از نرم افزار Autodesk به هیچ عنوان تاریخ انقضا ندارد و یکی از نرم افزارهای مهندسی عمران است که هر مهندس عمرانی باید از آن در کار خود استفاده کند. حال اینکه این نرم افزار نسخهای باکیفیتتر مانند Civil 3D را منتشر کرده است که با انتشار آن میتوان گفت که پادشاهی Autodesk در بازار نرم افزارهای عمران بی پایان است.
اول اینکه، این نرم افزار از BIM (مدل سازی اطلاعات ساختمان) پشتیبانی میکند؛ بنابراین حرفهایها میتوانند با داشتن این نرم افزار، از ارائه طرحهای پیشرفته و مستندات ساختمانی مطمئن باشند.
دوم اینکه، این نرم افزار از ابزارهای شبیه سازی پیشرفته و تجسمی برای بهبود تصمیم گیری مهندسین استفاده میکند تا در نهایت محصول نهایی از بهترین کیفیت برخوردار باشد.
مشاهده فرصت های شغلی برای استخدام مهندس عمران
نرم افزار Civil 3D با داشتن ویژگیهای منحصربهفرد، میتواند چالشهایی که افراد و تیمهای عمرانی هنگام طراحیها با آنها مواجه میشوند را از بین ببرد و به عنوان ابزاری رویایی، در پروژههای بزرگ ساختمانی به شمار آید.
جالب است که در آپدیتهای جدید این ابزار، ویژگیهای جدیدی نیز به آن اضافه شده است که بسیار کاربردی است.
به عنوان مثال، آخرین نسخه دارای پروفایلهای چاپ افست دقیقتر و طراحی خودکار هر قسمت است و میتوان با استفاده از آن نمای سه بعدی از اشیاء را، مشاهده کرد.
Revit
Revit
مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) را میتوانید با Revit، خیلی بهتر انجام دهید. میتوانید از این ابزار برای برنامه ریزی، طراحی و ساخت ساختمانها و عناصر زیربنایی آن استفاده کنید.
با Revit علاوه بر رسم عناصر موجود در پروژههای خود، میتوانید مدلهای سه بعدی از نقشه خود بسازید. در Revit میتوانید اطلاعات زیادی در مورد هر عنصر موجود در طرح اضافه یا کم کنید و در واقع پروژهای کامل تحویل دهید.
نحوه استفاده از Revit را یاد بگیرید، چرا که با یادگیری آن از ساخت یک مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) به طور کامل مطمئن خواهید شد و به راحتی میتوانید ببینید که چگونه یک تغییر در عنصری از طرح، به طور خودکار بر بقیه طراحی تأثیر میگذارد.
نسخه اول Revit در آوریل ۲۰۰۰ منتشر شد و از آن زمان توسعه دهندگان آن، به سرعت در حال آپدیت آن هستند.
اکنون این نرم افزار، از نرم افزارهای بسیار مهم مهندسی عمران به نام AutoCAD بسیار کاربردیتر است، اما همچنین به دلیل قوانین سختگیرانهتری که در ساختار امنیتی خود دارد، میتوان گفت که انعطاف پذیری کمتری نسبت به باقی نرم افزارها دارد.
MicroStation
MicroStation
MicroStation یکی دیگر از بهترین نرم افزارهای مهندسی عمران که میتواند در ساخت مدلهای مختلف از پروژههای زیرساختی، رقیبی جدی برای civil 3D باشد.
کند شدن کامپیوتر زمان استفاده از یک نرم افزار برای طراحیهای عمران به دلیل استفاده زیاد از رم است که بسیار کلافه کننده است. این مشکل با نرم افزار Microstation به هیچ عنوان رخ نمیدهد، چرا که نرم افزاری بسیار سبک است. این نرم افزار همچنین مورد علاقه مهندسانی است که به دنبال مدل سازیهای سریع هستند و دوست دارند خیلی سریع مدل خود را به شکل مستند سازی شده مشاهده کنند.
اخیراً کار کردن با این نرم افزار بسیار ساده شده است و رابط کاربری آن چنان آسان ساخته شده است که مهندسین عمران تازه کار، میتوانند خیلی سریع نحوه کار کردن با آن را یاد بگیرند.
مهندسین عمران به فناوری و تکنولوژی بسیار نیاز دارند، تا بتوانند با استفاده از آن انتظارات مشتریهای خود را برآورده کنند و طرحی ناامید کننده به مشتری ارائه ندهند.
این ابزار شامل مدل سازی پارامتری سه بعدی است که این ویژگی آن را به گزینهای جذاب برای پروژههای زیرساختی متنوع تبدیل کرده است. کیفیت بالای نقشههای کاغذی، مدلسازی اطلاعات، PDF های 2D و 3D، گزارشها و مدلهای فیزیکی سه بعدی حاصل از این نرم افزار، از ویژگیهای منحصربهفرد این ابزار است.
SketchUp
SketchUp
این نرم افزار یکی از کاملترین برنامههای طراحی سه بعدی برای کارهای عمرانی است و میتوان مدل سازی را در سایت آن، با استفاده از نسخه رایگان انجام داد.
در همین نسخه رایگان، امکانات فوق العادهای در SketchUp وجود دارد که آن را به یک ابزار عالی برای مهندسین عمران تبدیل کرده است.
به عنوان مثال، میتوان از منابعی که قبلا توسط سایر کاربران ساخته شده، استفاده کرد تا روند طراحی را سریعتر کرد.
در این نرم افزار میتوان به سادگی خطوط و اشکال را ترسیم کرد. بعد از طراحی این موارد، میتوان به راحتی و تنها با چند کلیک آنها را به عناصر سه بعدی تبدیل کرد.
علاوه بر این با کشیدن و کپی کردن خطوط و رسمها، میتوان راحتتر و سریعتر تمام طرحها را پیش برد. خروجی گرفتن از طراحیهای پیچیده و سنگین در این ابزار فوق العاده است و رندر قوی دارد.
به طور خلاصه، این نرم افزار میتواند انتخاب مناسبی برای یک مهندس عمران باشد که میخواهد با بودجه کمتر، طرح سه بعدی عالی ارائه دهد.
AutoCAD
AutoCAD
با گذشت سالها، هنوز هم اتوکد یک برنامه 3D و 2D برای مهندسین عمران به شمار میآید و یکی از پرکاربردترین نرم افزارهای مهندسی عمران است.
این برنامه به طور هوشمند هندسه اصلی طرح را به شما نشان میدهد و یک نرم افزار عالی برای ترسیم خطوط کاملاً دقیق همراه با جزئیات عناصر است.
این نرم افزار همچنین دارای مجموعهای چشمگیر از ابزارهای مستند سازی حرفهای است. لازم به ذکر نیست که در این نرم افزار میتوان طرحها را به صورت پیش نویس ذخیره کرد تا زمانی که هر یک از اعضای تیم که روی طرح کار میکند، بتواند به راحتی به نقشه طراحی شده دسترسی داشته باشند.
این نرم افزار قوی از فایلهای DWG پشتیبانی میکند و میتواند به راحتی تفاوتهای گرافیکی بین نسخههای مختلف نقشه را تشخیص دهد.
کاربران در این نرم افزار میتوانند فایلهای هندسی، گرافیک شطرنجی، فونت SHX و حتی متن TrueType را از طریق PDF، وارد طراحی کنند.
حرف پایانی
از آنجایی که نرم افزارهای و ابزارهای مختلف و بسیاری برای استفاده مهندسین عمران وجود دارد، بنابراین پاسخ به این سؤال که بهترین نرم افزار برای مهندسی عمران کدام است، آسان نیست.
برای رسیدن به جواب سوال بالا لازم است که با تمام این ابزارهای کار کنید، تا بتوانید نوع امکانات آن را بررسی کنید و در نتیجه به تجربه شخصی استفاده از آنها برسید.
بسیاری از نرم افزارهای مهندسی عمران قیمت بالایی دارند و به همین دلیل، ممکن است بازه انتخابی برای مهندسین عمران کمتر شود.
اما خوشبختانه این مورد شامل تمام نرم افزارهای نمیشود و از نرم افزارهای عالی مهندسی عمران که رایگان هستند، میتوان به Sketchup اشاره کرد. در پایان، آنچه مهم است این است که هر شخص بنا بسته به نیازهای مهندسی خود سراغ یک نرم افزار میرود و ممکن است این نیازها فرد به فرد فرق کند
امروزه مهندسی عمران از رشته های پرطرفدار در جامعه هست ولی در عین حال به لحاظ تعداد زیاد فارغ التحصیلان، باید از ابتدای کار به این توجه داشته باشند که برای جذب در بازار کار باید خیلی مسلط به نرم افزارهای مهندسی عمران باشند.
چنانچه یک مهندس عمران بخواد در کارهای طراحی و دفاتر فنی این رشته وارد بشه تسلط و آشنایی کامل با نرم افزارهای تحلیل و طراحی سازه ها توصیه میشه.
مهمترین نرم افزارهای مهندسی عمران:
ایتبس، سیف، سپ ۲۰۰۰، مایکروسافت پروژه، اتودسک، اتوکد، اکسل، تلکا استراکچر، اوپن سیس، مطلب، رویت و…