دنیای کامپیوتر و علوم مهندسی مربوط به آن به قدری پیچیده و تخصصی شده که ممکن است لفظ موقعیتهای شغلی مختلف ندانسته به جای یکدیگر به کار گرفته شود. از این رو بهتر است تفاوت بعضی از این حوزههای کاری مثل تفاوت برنامه نویس با توسعه دهنده بار دیگر مورد بازبینی قرار گیرد. در این یادداشت میخواهیم تفاوت برنامه نویس با توسعه دهنده وب را در ۳ حوزه تعریف، مسئولیتها و مهارتها مورد بررسی قرار دهیم. اگر میخواهید فرق برنامه نویس با توسعه دهنده را بدانید، همراه ما باشید.
فهرست مطالب
Toggleتفاوت برنامه نویس و توسعه دهنده؛ تعریف، وظایف، مهارتها
برنامه نویس و توسعه دهنده دو موقعیت شغلی مهم در فرایند توسعه نرمافزار است که هر کدام مسئولیتهای خاصی را بر عهده دارند:
تعریف
برنامه نویس در اصطلاح تخصصی Coder یا Programmer نامیده میشود و مسئولیت نوشتن کدها و اجرای دستورات مشخص را بر عهده دارد. مسئولیت اصلی یک برنامه نویس نوشتن، تست و رفع اشکال کدها است. برنامه نویسی زیرشاخههای مختلفی دارد که بر حسب زبان برنامه نویسی یا پروژههایی که نیاز به برنامه نویسی دارند (وب، بازی، موبایل و…) متفاوت است. اگر میخواهید بدانید چطور برنامه نویس فول استک شویم، یادداشت ایران تلنت را بخوانید. در حالی که توسعه دهنده در زبان تخصصی Developer نامیده میشود و در تمام مراحل توسعه نرمافزار، از تحلیل نیازمندیها و طراحی سیستم گرفته تا تست و استقرار نرمافزار مشارکت دارد. نوشتن کدها تنها یکی از مسئولیتهای توسعه دهنده است و در کنار آن مسئولیتهای کلی دیگری بر عهده دارد.
وظایف
وظایف برنامه نویس محدودتر از یک توسعه دهنده است و معمولاً بر اساس دستورالعملهای مشخص و طراحیهای از پیش تعیین شده عمل میکند. در حالی که نقش توسعه دهنده جامعتر است و معمولاً با بخشهای مختلف پروژه از جمله تحلیلگران، طراحان و تیمهای دیگر در تعامل است. توسعه دهنده باید توانایی درک نیازمندیهای کسب و کار و تبدیل آنها به راهحلهای فنی را داشته باشد در حالی که برنامه نویس بیشتر با گروه برنامه نویسان در ارتباط است. به فراخور تفاوت مسئولیتها، فرصتهای استخدام برنامه نویس هم از توسعه دهنده متفاوت خواهد بود.
با توجه به آنچه گفته شد توسعه دهنده باید توانایی حل مسائل پیچیده، طراحی معماری نرمافزار و ارائه راهحلهای بهینه را داشته باشد. در ادامه به مهارتها و تخصصهای موردنیاز هر کدام بیشتر اشاره میکنیم.
مهارتها و تخصصها
برنامه نویسان باید تسلط کاملی بر زبانهای برنامه نویسی و ابزارهای مرتبط داشته باشند. برای این کار ممکن است از وبسایت های یادگیری برنامه نویسی استفاده کنند یا در دورههای آموزشی شرکت کنند. این در حالی است که توسعه دهندگان علاوه بر مهارتهای برنامه نویسی، باید با مفاهیم طراحی نرمافزار، معماری سیستم، مدیریت پروژه و تست نرمافزار نیز آشنا باشند.
سمت شغلی | مسئولیت در گروه | شیوه همکاری با گروه |
برنامهنویس | به اجرای کد و وظایف فنی | تحتنظر توسعهدهندگان یا مدیران پروژه |
توسعهدهنده | نقش کلیدی و تصمیمگیری کلان | امکان تقبل نقشهای مدیریتی یا رهبری تیم با وظیفه وظایف برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر اجرای پروژه |
تفاوت برنامه نویس و توسعه دهنده وب در کار گروهی
هرچه دقت و توجه به جزئیات در کدنویسی و رفع اشکال در کار برنامه نویسان از اهمیت بالایی برخوردار است، توسعه دهندگان باید بر مفاهیم کلان پیشبرد پروژه متمرکز باشند. مثلاً توسعه دهندگان باید توانایی برقراری ارتباط موثر با سایر اعضای تیم و ذینفعان پروژه را داشته باشند و با تحلیل نیازمندیها به کمک گروه، راهحلهای مناسب برای رفع آنها طراحی کنند.
جمعبندی
پیشرفت تکنولوژی باعث شکلگیری زیرشاخههای تخصصی در بسیاری از علوم از جمله علوم کامپیوتری شده است. از این رو گاهی ممکن است مرزهای مشاغل مختلف مانند تفاوتهای برنامه نویس و توسعه دهنده باهم ادغام شوند تا جایی که لفظ این فرصتهای شغلی به جای یکدیگر استفاده شود. در این یادداشت تفاوت برنامه نویس و توسعه دهنده را بیان کردیم و گفتیم که برنامه نویس در مقیاسی کوچک و تنها در زمینه کدنویسی، تست و رفع باگ فعالیت میکند، در حالی که مسئولیتهای توسعه دهنده شامل انجام صفر تا صد یک پروژه است که گاهی ممکن است دست به برنامه نویسی نیز ببرد. به طور کل تفاوت برنامه نویس و توسعه دهنده در مسئولیتها، مهارتها و نقش آنها در گروه مشخص میشود که در این یادداشت آنها را بررسی کردیم.