انواع رزومه کاری

مهم‌ترین انواع رزومه کاری را بشناسید!

رزومه، شناسنامهٔ کاری شماست؛ یک سند، که در یک نگاه، تجربه‌ها و مهارت‌هایتان را به کارفرما نشان می‌دهد تا او بتواند دربارهٔ همکاری یا عدم همکاری با شما تصمیم‌گیری کند. طبیعی است که چنین سند مهمی، به سادگی نوشته نمی‌شود و بر اساس اهداف خاصی که دارد، می‌تواند به شکل‌های گوناگون تنظیم شود. در این مقاله، انواع رزومه کاری را زیر ذره‌بین می‌بریم تا ببینیم هر یک، در کدام شرایط کاربرد دارد و از همه مهم‌تر، کدام رزومه برای شما مناسب‌تر است؟

رزومه چیست؟

رزومه یا Resume یک سند حرفه‌ای است که در یک الی دو صفحه، تمام تجربه‌های کاری، تحصیلی، داوطلبانه و تخصصی مرتبط با یک فرد را نشان می‌دهد. این سند، اصولا روی یک حوزهٔ شغلی خاص تمرکز دارد و برای یافتن پوزیشن شغلی مناسب، برای کارفرماها ارسال می‌شود.
برای آشنایی بیشتر با این مفهوم، مقالهٔ ایران تلنت با عنوان «رزومه چیست و چگونه یک رزومه حرفه‌ای بنویسیم؟» را بخوانید؛ چون سوال اصلی ما در این مقاله چیز دیگری است.

مهم‌ترین انواع رزومه کاری را بیشتر بشناسید!

بر خلاف تصور عموم، رزومه فقط این نیست که تجربه‌های خود را لیست کنید و در دسترس کارفرما قرار دهید. این کار اصول و قواعدی دارد و بر اساس همین اصول، انواع رزومه‌ها شکل می‌گیرند.
در کل، ۳ نوع رزومه در بازار کار وجود دارد:

۱. رزومه زمانی (Chronological Resume)

رزومهٔ زمانی یا همان Chronological Resume، شکلی از رزومهٔ حرفه‌ای است که تجربه‌های شغلی شما را به ترتیب زمانی معکوس نشان می‌دهد؛ یعنی از جدیدترین تجربه به قدیمی‌ترین.

انواع رزومه کاری

رزومه زمانی نشان می‌دهد که فرد به طور مستمر در حال پیشرفت و در تلاش برای به‌روز بودن در مسیر شغلی خود است.

اصولا، افرادی که سابقهٔ کار طولانی در یک حوزهٔ شغلی خاص داشته باشند، از این نوع رزومهٔ کاری کمک می‌گیرند تا میزان تبحر و تجربهٔ عمیق خود را نشان دهند.
استفاده از این مورد از انواع رزومه کاری، یک نکتهٔ کلیدی دارد. در صورت داشتن سوابق کاری متنوع، نباید سراغ آن بروید! در واقع، رزومه‌های زمانی، برای نمایش عمق تجربهٔ فرد در یک حوزه هستند و اگر تجربه‌ها متنوع باشد، رزومه برعکس عمل می‌کند و جلوهٔ خوبی از شما به کارفرما نشان نمی‌دهد.

مزایای رزومهٔ Chronological چیست؟

  • مسیر شغلی و پیشرفت را به خوبی نمایش می‌دهد.
  • قابل فهم است و کارفرماها سریع‌تر آن را بررسی می‌کنند.
  • در صورت کار با موسسات معتبر، می‌تواند نشانگر تجربه و تخصص شما باشد.

چه کسانی نباید سراغ رزومهٔ زمانی بروند؟‌

  • این نوع رزومه‌ها، برای افراد کم‌تجربه اصلا گزینهٔ خوبی نیستند.
  • افرادی که مهارت‌های ویژه و قابل انتقال دارند، نمی‌توانند از این رزومه استفاده کنند.
  • کسانی که کارهای متنوعی را تجربه کرده‌اند، نمی‌توانند سراغ این رزومه بروند.

فرمت دقیق Chronological CV چگونه است؟

برای اینکه از این گروه از انواع رزومهٔ کاری استفاده کنید، به ترتیب زیر پیش بروید:

  • اطلاعات شخصی و اطلاعات تماس
  • آخرین مدرک تحصیلی (نیازی به ذکر روند تحصیل نیست.)
  • تجربه‌های کاری به ترتیب از جدیدترین به قدیمی‌ترین
  • مدارک و گواهینامه‌های تخصصی مربوط به شغل
  • مهارت‌های مرتبط با شغل

در کل، این نوع رزومه بیشتر روی تجربه‌ها متمرکز است و خیلی کاری با مهارت‌های متنوع ندارد. در صورتی که یک پوزیشن شغلی، روی تجربهٔ کاری تاکید دارد، از این نوع رزومه استفاده کنید.

۲. رزومه عملکردی (Functional Resume)

همانطور که از نام این مدل از انواع رزومه کاری پیداست، تمرکز آن روی مهارت‌ها و توانایی‌های شماست، نه سابقه کار. این نوع رزومه در شرایطی که قصد دارید مهارت‌های خاص خود را به رخ بکشید و بر همان اساس، یک شغل مناسب بیابید به درد می‌خورد.

رزومه عملکردی

زومه عملکردی به جای تمرکز بر تاریخ‌های شغلی، مهارت‌ها و دستاوردهای خاص فرد را برجسته می‌کند تا توانمندی‌های واقعی او را نشان دهد.

مثلا یک فرد، ۲ سال به عنوان کارشناس محتوا و ۲ سال به عنوان مدیر بازاریابی محتوا فعالیت کرده است، حالا هم می‌خواهد وارد حوزهٔ سئو شود. این فرد،‌ به جای تمرکز روی عناوین شغلی، باید مهارت‌هایی مثل کیورد ریسرچ، سئوی محتوا، لینک‌سازی و … را به رخ بکشد تا بتواند پوزیشن شغلی دلخواهش را به دست آورد.

چه کسانی می‌توانند سراغ رزومه عملکردی بروند؟

  • افرادی که سابقه کاری کمی دارند.
  • کسانی که تغییر شغل داده‌اند یا قصد تغییر شغل دارند.
  • افرادی که می‌خواهند به جای محدود شدن به یک عنوان شغلی خاص، با تمرکز روی مهارت‌هایشان یک شغل خوب بیابند.
  • کسانی که در یک حوزه‌ی شغلی خاص، تجربه‌ای ندارند، اما مهارت‌های لازم برای ورود به آن شغل را دارند.

کدام افراد نباید از Functional CV استفاده کنند؟

  • افرادی که در یک شغل خاص، تجربه‌ی طولانی و عمیق دارند.
  • کسانی که مهارت‌های زیادی ندارند و امتیازشان، تجربه‌ی شغلی آن‌هاست.
  • افرادی که قصد همکاری با کارفرماهای سنتی را دارند. (این کارفرماها، به تجربه اهمیت زیادی می‌دهند.)

در کل، این مورد از انواع رزومه کاری اگر زیاد قوی نباشد، ممکن است کارفرما را به این فکر بیندازد که کارجو می‌خواهد شکاف‌های شغلی یا کم‌تجربگی‌اش را پنهان کند.

فرمت رزومه عملکردی چگونه است؟

در رزومهٔ Functional باید به اطلاعات زیر اشاره کنید:

  • اطلاعات شخصی و راه‌های ارتباطی
  • خلاصه یا هدف رزومه: در این بخش خیلی اجمالی به مسیری که برای کسب مهارت طی کرده‌اید، اشاره کنید.
  • مهارت‌های کلیدی و پروژه‌ها: این قسمت، مهم‌ترین بخش رزومهٔ عملکردی است و باید در آن مهارت‌های کلیدی، مهم و موثر خود را برجسته کنید. در این بخش، تا جای ممکن از کلمات کلیدی مربوط به حوزهٔ کاری مورد نظر خود استفاده کنید تا کارفرماها راحت‌تر بتوانند در بانک رزومه، شما را پیدا کنند.
  • سوابق کاری: در این قسمت، باید تجربهٔ همکاری با شرکت‌های مختلف را لیست کنید. در صورتی که تجربهٔ قابل‌توجهی ندارید(مثلا هنوز دانشجو هستید)، نیازی نیست این بخش را بنویسید.
  • سوابق تحصیلی: در رزومه‌های عملکردی، اشاره به این بخش تنها در صورت ارتباط با مهارت‌ها ضروری است. در غیر این صورت، صرفا به آخرین مدرک تحصیلی اشاره کنید.
  • دوره‌ها و مدارک: در صورتی که در دوره‌های علمی و مهارتی شرکت کرده‌اید و این دوره‌ها، به مهارت‌های مد نظر شما مربوط هستند، حتما آن‌ها را در رزومه ذکر کنید.

۳. رزومه ترکیبی (Combination Resume)

این مدل از انواع رزومه کاری، ترکیبی از دو نوع قبل است؛ یعنی هم مهارت‌ها و هم سوابق کاری را به شکل کامل پوشش می‌دهد. در صورتی که شغل شما به گونه‌ای است که تجربه و مهارت به شکل همزمان در آن مهم است، می‌توانید سراغ این مورد بروید.

رزومه ترکیبی

رزومه ترکیبی این امکان را به فرد می‌دهد که هم تجربه‌های شغلی و هم توانمندی‌های خاص خود را به طور هم‌زمان و متعادل به نمایش بگذارد.

Combined CV برای چه کسانی مناسب است؟

این نوع رزومه، برای افرادی مناسب است که هم مهارت‌های زیادی دارند و هم با شرکت‌های معتبر زیادی همکاری کرده‌اند. همچنین، کسانی که نیاز به یک رزومهٔ منعطف برای استفادهٔ همزمان در چند موقعیت شغلی متفاوت دارند، می‌توانند رزومهٔ ترکیبی بنویسند.

چه کسانی نباید از رزومه ترکیبی استفاده کنند؟

افرادی که می‌خواهند رزومه‌ای ساده و قابل فهم داشته باشند، بهتر است سراغ رزومه‌های ترکیبی نروند. زیرا این نوع رزومه‌ها، پیچیدگی‌های خاص خود را دارند و اگر با دقت نوشته نشوند، ممکن است کارفرما را سردرگم کنند.

فرمت رزومهٔ Combination چگونه است؟

در رزومهٔ ترکیبی، باید خیلی دقت کنید که همهٔ اطلاعات منظم و سازمان‌یافته ذکر شوند تا درک آن‌ها برای کارفرما دشوار نشود. ترتیب اطلاعات این مورد از انواع رزومه کاری، باید به شکل زیر باشد:

  • اطلاعات شخصی و راه‌های ارتباطی
  • خلاصه‌ای از رزومه: این بخش، شامل یک نگاه اجمالی به مهارت‌ها، تجربه‌های مهم و علایق کارجو است.
  • تجربه‌های شغلی: در این قسمت، باید تجربه‌ٔ همکاری با شرکت‌های مختلف را به ترتیب زمان یا به ترتیب اهمیت منظم کنید. مثلا، اگر با یک برند خیلی معتبر همکاری داشته‌اید، بهتر است تجربه‌ها را بر اساس سطح اعتبار کارفرماها بچینید. سعی کنید دقیقا به کارهایی که در آن شرکت انجام داده‌اید اشاره کنید و روی دستاوردها تاکید داشته باشید.
  • مهارت‌های حرفه‌ای: در این قسمت، باید در دو دسته به مهارت‌های سخت و نرم خود اشاره کنید. اگر قصد تغییر شغل دارید، روی این بخش بیشتر مانور بدهید و سعی کنید مهارت‌هایتان را پررنگ‌تر کنید. اگر هم چنین قصدی ندارید، صرفا به شکل لیست، سطح توانمندی خود در هر مهارت را نشان دهید.
  • مهارت‌های اضافی: در این قسمت، به مهارت‌هایی اشاره کنید که لزوما ربطی به حوزهٔ شغلی شما ندارند، اما ممکن است برای کارفرما جالب باشند. مثلا، اگر در حوزهٔ طراحی سایت فعالیت می‌کنید، اما به امور فنی رایانه هم تسلط دارید، می‌توانید در این بخش اشاره‌ای کوتاه به آن داشته باشید.
  • سوابق تحصیلی: رزومهٔ ترکیبی، باید تمام سوابق تحصیلی شما را پوشش دهد. در این بخش هم ترتیب زمانی را به شکل معکوس قرار دهید، یعنی از آخرین مدرک تحصیلی شروع کنید. در صورتی که معدل درسی یا رتبه و دستاورد تحصیلی قابل توجهی دارید، می‌توانید در این قسمت آن را ذکر کنید.

در نهایت، به یاد داشته باشید که در این مدل از انواع رزومه کاری، نظم داده‌ها و شکل بصری آن‌ها خیلی مهم است؛ به خصوص اگر تجربهٔ کاری و مهارت زیادی داشته باشید. بنابراین، حتما از فرمت‌های استاندارد کمک بگیرید.

چند نوع رزومهٔ دیگر که کمتر نامشان را شنیده‌اید!

رزومه‌های زمانی، عملکردی و ترکیبی، رایج‌ترین انواع رزومه کاری هستند. اما تنها فرمت‌های موجود نیستند. با نگاهی به بانک رزومه‌ها، ممکن است با انواع زیر هم مواجه شوید:

انواع رزومه کاری کمتر شناخته شده

افراد باید نوع رزومه خود را بر اساس ویژگی‌ها، تجربه‌ها و شغل موردنظر انتخاب کنند تا به بهترین شکل توانایی‌ها و مهارت‌هایشان را نشان دهند.

  • رزومه با پروفایل حرفه‌ای (Resume with Profile): افرادی که قرار است برای پوزیشن‌های شغلی سطح بالا درخواست دهند و مهارت‌ها و تجربه‌های خیلی ویژه‌ای دارند، می‌توانند سراغ این نوع رزومه شغلی بروند. رزومه‌های حرفه‌ای، اغلب کوتاه و گویا هستند و نکات اضافی در آن‌ها جایی ندارد.
  • رزومه غیرسنتی (Non Traditional Resume): پوزیشن‌های شغلی جدید و غیرسنتی، می‌توانند از این نوع رزومه کمک بگیرند. رزومه‌های Non Traditional، از لینک‌ها، اینفوگرافیک و المان‌های خلاقانه برای نمایش مهارت و تجربه کمک می‌گیرند. این رزومه‌ها اغلب آنلاین هستند و ارسال آن‌ها به شکل فایل PDF یا چاپی کمتر ممکن است.
  • رزومه اینفوگرافیک (Infographic Resume): این مدل از انواع رزومه کاری، برای نمایش سطح مهارت و تجربه به شکل سریع مفید است. رزومه‌های اینفوگرافیک، با تصاویر و نمودارها، مشخصات شغلی فرد را نمایش می‌دهند. استفاده از این رزومه، برای کسانی که می‌خواهند مهارت خود را در یک نگاه نمایش دهند مناسب است.
  • رزومه هدفمند (Targeted Resume): در صورتی که قرار است برای یک موقعیت شغلی ویژه درخواست دهید، می‌توانید از این نوع رزومه کمک بگیرید. در رزومهٔ هدفمند، فقط مهارت‌ها و سوابق مرتبط به همان شغل خاص لیست می‌شوند و اشاره‌ای به باقی موارد نمی‌شود. این مورد، برای افراد متخصص و باتجربه مناسب است.

کدام یک از انواع رزومه کاری برای من مناسب‌تر است؟

رزومهٔ مناسب، بر اساس ۳ فاکتور مهم تعیین می‌شود:

۱- هدف از نوشتن رزومه

در ابتدا هدف خود را به شکل روشن تعیین کنید. قصد دارید برای اولین بار وارد بازار کار شوید؟ یا قرار است پس از یک تجربهٔ طولانی شغل خود را تغییر دهید؟ می‌خواهید مهارت‌های خود را به رخ بکشید یا روی همکاری با برند‌های معتبر تاکید کنید؟ در کل، با تعیین هدف نیمی از راه را طی می‌کنید و می‌توانید بهترین مدل را انتخاب کنید.

۲- حوزهٔ شغلی مورد نظر

یکی از مهم‌ترین فاکتورها برای انتخاب یکی از انواع رزومه کاری، حوزهٔ شغلی و کارفرمایی است که قرار است با او همکاری کنید. مثلا، اگر شرکت مورد نظر شما سیستم سنتی دارد و تجربهٔ کاری را مهم‌تر از هر چیزی می‌داند، بهتر است سراغ رزومه‌های ترکیبی، اینفوگرافیک یا غیرسنتی نروید و از رزومه‌های زمانی استفاده کنید. در عوض، اگر قرار است برای یک شرکت نوین و خلاق رزومه بفرستید، دستتان برای ایجاد تغییرات خاص روی رزومه بازتر است.

۳- سابقهٔ کاری

در نهایت، سابقهٔ کاری شما روی انتخاب نوع رزومه تاثیر مستقیم دارد. اصولا، کسانی که تجربهٔ کاری بالایی دارند یا با برندهای خیلی مشهور همکاری کرده‌اند، بهتر است سراغ رزومه‌هایی بروند که روی سوابق شغلی متمرکز است؛ مثل رزومه‌های حرفه‌ای یا زمانی. در عوض، کسانی که تجربهٔ کاری زیادی ندارند، بهتر است در رزومه روی مهارت‌هایشان تاکید کنند و خیلی سمت رزومه‌های سنتی نروند.

با ایران‌تلنت، رزومه کاری خود را متمایز کنید!

در این مقاله، با انواع رزومه کاری و کاربردهای هر یک از آن‌ها به طور کامل آشنا شدیم. شما به کمک سرویس رزومه‌ساز ایران‌تلنت می‌توانید بر حسب نیاز خود، هر نوع رزومه‌ای را بسازید و با خیال راحت و بدون صرف وقت اضافی، برای کارفرماهای معتبر رزومه خود را ارسال کنید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

آگهی های مرتبط