امروزه فریلنسری در ایران به یکی از محبوبترین شیوههای اشتغال بدل شده است. بسیاری از افراد ترجیح میدهند مهارتهای خود را به صورت آزادانه و بدون استخدام در یک شرکت مشخص به کارفرمایان ارائه دهند. سوالی که ممکن است در این میان برای بسیاری از افراد ایجاد شود، این است که آینده فریلنسری در ایران به چه صورت است و چه فرصتها و چالشهایی پیش روی فریلنسرهای ایرانی قرار خواهند داشت؟ اگر شما نیز به دنبال یافتن پاسخی برای این سوالها هستید، پیشنهاد میکنیم که ادامه این مطلب را بخوانید.
فهرست مطالب
Toggleچرا فریلنسری در ایران محبوب است؟
دلایل زیادی وجود دارند که به محبوبیت روزافزون فریلنسری در ایران منجر شدهاند. از مهمترین آنها میتوان به محدود نبودن درآمد اشاره کرد. افرادی که به صورت فریلنسری فعالیت میکنند میتوانند با پیدا کردن مشتریان بهتر، پروژههای گرانقیمتتر و بهطور کلی افزایش اعتبار خود در بازار، به درآمد بالاتری دست پیدا کنند. در واقع بسیاری از افراد، آینده فریلنسری را مطمئنتر و پرسودتر از استخدام در یک شغل ثابت میدانند. علاوه بر این، بسیاری از کارفرماها نیز ترجیح میدهند به جای استخدام یک متخصص، پروژههای خود را برون سپاری کنند. به همین خاطر است که آگهیهای مرتبط با استخدام طراح گرافیک کاهش پیدا کرده؛ اما پروژههای فریلنسری طراحی گرافیک روزبهروز در حال افزایش هستند.
مزایای فریلنسری
اگر بخواهیم تصور درستی در مورد آینده فریلنسرینگ به دست آوریم، باید با مزایای این سبک از اشتغال آشنا باشیم. تعدادی از مهمترین مزایا عبارتاند از:
ساعات کاری منعطف
فریلنسرها میتوانند ساعات کاری منعطفی داشته باشند و برنامه کاری خود را تنظیم کنند. این مزیت باعث میشود بتوانند تعادل بهتری بین بخشهای مختلف زندگی خود برقرار کنند.
درآمدزایی ارزی
از دیگر مزایایی که آینده فریلنسری را به آیندهای درخشان تبدیل میکند، امکان ایجاد درآمد ارزی است. فریلنسرها میتوانند با دریافت پروژههای خارجی، درآمد بالایی به دست آورند.
محدود نشدن به یک مکان مشخص
فریلنسرها میتوانند از هر نقطه در جهان، به فعالیت مشغول شوند. عدم نیاز به حضور فیزیکی فریلنسرها باعث شده است بسیاری از کارفرمایان برای بعضی از پوزیشنهای کاری، برای مثال استخدام تدوینگر، برون سپاری پروژهها را به استخدام تمام وقت ترجیح داده و خود را با مشکلاتی همچون آمادهسازی فضای کار مناسب درگیر نکنند.
کنترل بر میزان فشار کاری
از دیگر مزایایی که باعث روشن بودن آینده فریلنسری میشود، کنترل روی میزان فشار کاری است. فریلنسرها توانند به خواست خود پروژههای سبکتر یا سنگینتری را انتخاب کنند. اما افرادی که در موقعیت شغلی خاصی استخدام شدهاند، چنین امکانی را نخواهند داشت.
معایب و چالشهای فریلنسری
مسائلی که قبل از ورود به دنیای فریلنسری باید به آن توجه داشت، معایب و چالش های فریلنسری است. فریلنسری نیز مانند هر یک از شیوههای اشتغال دیگر، دارای معایبی است و نمیتوان آن را کاملا بینقص دانست. در این بخش به تعدادی از مهمترین معایب فریلنسری خواهیم پرداخت.
نیاز به شبکهسازی و ایجاد ارتباطات قوی
فریلنسرها برای اینکه بتوانند آینده شغلی خود را تضمین کنند و به اندازه کافی پروژه داشته باشند، نیاز دارند تا شبکهای از ارتباطات موثر را برای خود ایجاد کنند. ساخت یک شبکه ارتباطاتی و جلب اعتماد کارفرمایان مختلف، تضمینی بر آینده فریلنسری است.
نیاز به داشتن مهارت مدیریت زمان
با اینکه انعطاف ساعات کاری و آزادی زمانی بیشتر از مزایای فریلنسری محسوب میشود؛ اما میتواند به یکی از چالشهای آن نیز تبدیل شود. فریلنسرها باید بتوانند ساعات کاری خود را به خوبی تنظیم کنند و زمانی که در اختیار دارند را مدیریت کنند. در غیر این صورت قطعا در پیشبرد پروژههای مختلف اختلال به وجود خواهد آمد.
نیاز به داشتن توانایی بالا در انجام مذاکره
برای استخدام تولید محتوا یا هر شغل دیگر قبل از نهایی شدن قرارداد، تمامی مذاکرات بین کارفرما و کارجو به اتمام خواهند رسید؛ اما یک فریلنسر باید دائما باید برای به دست آوردن پروژههای مختلف با کارفرمایان متفاوت مذاکره کند. به همین خاطر میتوان مذاکره کردن را بخشی جدا نشدنی از زندگی یک فریلنسر دانست. برای داشتن آینده فریلنسری موفق، شخص باید بتواند امتیازات مختلفی را از کارفرما دریافت کند و قرارداد نهایی را در بهینهترین شکل ممکن به سرانجام برساند.
آینده فریلنسرینگ در ایران چگونه است؟
یکی از سوالاتی که ممکن است برای هر فرد ایجاد شود، این است که آینده دورکاری در ایران به چه صورت خواهد بود؟ آیا همچنان میزان پروژههای طراحی گرافیک از میزان تقاضا برای استخدام طراح گرافیک بیشتر خواهد بود یا اینکه وضعیت بازار به شرایط قبلی خود باز خواهد گشت؟ در پاسخ به این سوال، باید بگوییم که به احتمال زیاد این وضعیت ادامه خواهد داشت و در آینده نه چندان دور، شاهد گستردهتر شدن بازار فریلنسری در ایران خواهیم بود. طبق آمارهای موجود، آینده فریلنسری در کشور ایران آیندهای پر رونق خواهد بود؛ چراکه این موضوع هم به نفع کارفرمایان و هم به نفع کارجویان است.
بهترین مشاغل برای فریلنسری و دورکاری
یکی از مسائلی که پیرامون آینده فریلنسرینگ باید به آن توجه داشت، بهترین مشاغل برای این سبک از اشتغال است. بهطور کلی هر یک از مشاغلی که نیازی به حضور فیزیکی فرد نداشته باشند میتوانند به صورت فریلنسری انجام شوند. برای مثال یک برنامهنویس میتواند در خانه و از طریق اینترنت، پروژههای خود را آماده کرده و به کارفرمایان تحویل دهد؛ یا اینکه یک کارشناس سئو میتواند بدون حضور فیزیکی، پروژهای را دریافت کند و آن را به انجام برساند.
یکی از نکاتی که باید در نظر داشت، این است که آینده فریلنسری وسعت بسیار زیادی دارد و حتی شغلهایی که به ظاهر قابلیت انجام به صورت فریلنسری را ندارند میتوانند به صورت دورکاری به انجام برسند. برای مثال امروزه حتی بعضی از مهندسان مکانیک یا عمران مسائل و پروژههای پیرامون این رشتهها را دریافت میکنند و با استفاده از نرمافزارهای مرتبط آنها را حل و فصل میکنند. سپس مبلغ توافقشده را دریافت کرده و نتایج نهایی را برای کارفرمایان میفرستند.
توصیههای مهم برای فریلنسرها
برای اینکه بتوان چالش های فریلنسری را با موفقیت پشت سر گذاشت، لازم است تا همواره به یک سری از نکات توجه کرد. تعدادی از مهمترین توصیهها برای داشتن آینده فریلنسری درخشان، به شرح زیر هستند:
- یک فریلنسر باید در تلاش باشد تا همواره مهارتهای خود را افزایش دهد و با آخرین تغییرات حوزه کاریاش هماهنگ شود.
- یک فریلنسر موفق باید رزومه و نمونه کارهای خود را داشته باشد تا بتواند در سریعترین زمان ممکن برای هر پروژه مرتبطی که مشاهده میکند رزومه و نمونه کارها را بفرستد.
- فریلنسرها برای اینکه بتوانند از آخرین پروژههای موجود مطلع شوند، باید اکانتهایی در سایتهای مرتبط با فریلنسری داشته باشند و تاپیکهای مرتبط را دنبال کنند.
- برخلاف استخدام تدوینگر، گرافیست، برنامهنویس و… که حقوقی ثابت را دریافت میکنند، فریلنسرها ممکن است در برهههایی از زمان پروژهای برای انجام دادن نداشته باشند؛ به همین خاطر باید همواره یک پسانداز معقول را برای خود کنار بگذارند.
اگر شما نیز قصد دارید آینده فریلنسری خود را بسازید، پیشنهاد میکنیم که به تمامی نکاتی که عنوان شدهاند توجهی ویژه داشته باشید.
جمعبندی
طبق دیدگاه بسیاری از صاحب نظران، آینده دورکاری نهتنها در ایران، بلکه در سایر نقاط جهان نیز آیندهای مناسب و پر رونق خواهد بود. تمایل زیادی که به فریلنسری وجود دارد، باعث شده است تا پروژههای تولید محتوای فریلنسری از استخدام تولید محتوا پیشی بگیرند. این مسئله در بسیاری از حوزههای کاری دیگر نیز مشاهده میشود با توجه به چنین نمونههایی میتوان آینده فریلنسری را آیندهای به نسبت تضمینشده و قدم گذاشتن در این مسیر را تصمیمی معقول دانست.