دامنه مهاجرت نخبگان به متخصصان رشتههای حسابداری و حسابرسی هم کشیده شده است. بسیاری از افرادی که در دانشگاه در حوزه مالی تحصیل کردهاند، متقاضی مهاجرت کاری حسابداری هستند و معمولاً کشورهای اروپایی و آمریکایی را به عنوان مقصد خود انتخاب میکنند. در این یادداشت میخواهیم گامهای مهاجرت حسابداران و حسابرسان را در ۷ مرحله بررسی کنیم. اگر شما هم قصد مهاجرت با رشته حسابداری را دارید این یادداشت را تا انتها بخوانید.
فهرست مطالب
Toggleشرایط مهاجرت حسابداران و حسابرسان
اگر فارغالتحصیل رشته حسابداری هستید و در مسیر مهاجرت با رشته حسابداری قرار دارید باید ۷ مرحلهای که در این یادداشت بررسی کردیم را طی کنید:
۱. تحصیلات مرتبط
اولین قدم برای ورود به پروسه مهاجرت حسابداران و حسابرسان داشتن تحصیلات مرتبط در حوزه مالی است. شما با مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد در یکی از این رشتههای زیر میتوانید برای مهاجرت کاری حسابداری اقدام نمایید:
- حسابداری مالی
- حسابداری مدیریت
- حسابداری دولتی
- حسابداری صنعتی
- حسابداری مالیاتی
- حسابداری هزینه و…
دریافت کارنامه و ریز نمرات دانشگاهی برای اثبات قابلیتهای علمی شما به دانشگاه مقصد، افسر مهاجرت یا شرکتی که قصد استخدام در آن را دارید الزامی است. البته ممکن است علاوه بر تحصیلات آکادمیک، مدارک و گواهینامههای دیگری هم به تسریع فرایند مهاجرت شما کمک کند. در نتیجه هر مدرکی که نشان دهد علم کافی در حوزه حسابداری و حسابرسی را دارید، باید به کشور مقصد ارائه نمایید.
۲. تجربه کاری مرتبط
اگر از مدت زمان فارغالتحصیلی تا اقدام شما برای مهاجرت با رشته حسابداری فاصله زمانی بیشتر از ۱ سال وجود دارد، الزامی است با ارائه مدارک معتبر بیمه یا نامه اشتغال به کار نشان دهید که در مسیر شغلی حسابداری بودهاید. اگر تمایل به مهاجرت کاری حسابداری دارید، کسب تجارب کاری بیشتر (حداقل دو سال) به شما کمک میکند.
آشنایی با نرمافزارهای حسابداری مانند QuickBooks، SAP، Oracle Financials و Excel در مسیر مهاجرت شما یک مزیت به شما میرود. در نتیجه تلاش کنید این ابزارها را از طریق پلتفرمهای آموزشی معتبر بیاموزید و مدارک آن را در رزومه خود ارائه کنید. همچنین تجربه کاری در شرکتهای بینالمللی یا آشنایی با استانداردهای حسابداری بینالمللی (IFRS) هم میتواند مزیت محسوب شود.
۳. بررسی کشورهای محبوب برای مهاجرت حسابداران و حسابرسان
شغل های رشته حسابداری عموماً در دسته مشاغل Ever Green محسوب میشوند. به این معنا که تقریباً در تمامی کشورها تقاضا دارند. در چنین شرایطی بهتر است مبنای انتخاب کشور مقصد را بر مهاجرپذیری قرار دهید. چرا که درکشورهایی که مهاجرپذیر نیستند، افراد بومی در اولویت استخدام قرار دارند در حالی در کشورهایی مانند کانادا، انگلستان و ایالات متحده که مهاجران بسیاری زندگی میکنند، اولویتهای استخدامی را مهارتهای کاری و سواد علمی کارجویان تعیین میکند. در مقاله دیگری با عنوان بهترین کشور برای مهاجرت حسابداران به تفصیل به این بررسی پرداخته ایم.
۴. بررسی فرصتهای شغلی کشور مقصد
شما از طریق لینکدین یا وبسایتهای کاریابی مانند Indeed و Job Bank میتوانید فرصتهای استخدام حسابدار، نیازمندیهای کارفرما، موقعیت شغلی و حقوق پیشنهادی مشاغل این حوزه را در کشورهای مختلف بررسی کنید. به طور مثال با جستجوی عنوان شغلی مدنظرتان در لینکدین میتوانید با شاغلان این حوزه ارتباط برقرار کنید و از آنها درباره کم و کیف موقعیت شغلی، حقوق و مزایا، ساعات کاری، مسئولیتها و… سوال کنید. برای تصمیمگیری در زمینه مهاجرت کاری حسابداری بهتر است بدانید میانگین حقوق حسابدار در ایران ۱۷ میلیون و ۳۴۲ هزار تومان و حقوق مدیر حسابداری در ایران ۴۹ میلیون تومان است. البته این ارقام، میانگین دریافتی این پوزیشنهای شغلی است و ممکن است دریافتی واقعی شما کمتر یا بیشتر از این ارقام باشد.
۵. بررسی شرایط زندگی، درآمد و مالیات در کشور مقصد
اطلاعاتی که در مرحله قبلی به دست میآورید، بدون برآورد مخارج زندگی ناکارآمد خواهد بود. وبسایتهای بسیاری در زمینه ارائه اطلاعات مخارج زندگی در کشورهای مختلف وجود دارند که میتوانید از آنها برای انتخاب مقصد مهاجرتی خود استفاده کنید. همچنین میتوانید از پلتفرمهای اجتماعی مانند Quora برای طرح سوالات خود استفاده کنید تا افراد بومی همان کشور پاسخ شما را به شکل مستند و دقیقتری ارائه کنند.
۶. دریافت مدرک زبان برای مهاجرت حسابداران و حسابرسان
بسته به اینکه بخواهید به صورت تحصیلی مهاجرت کنید یا قصد مهاجرت کاری حسابداری را داشته باشید، ممکن است نیاز باشد مدارک زبان مختلفی ارائه کنید. معمولاً برای مهاجرت تحصیلی حداقل مدرک آیلتس آکادمیک ۶.۵ در دانشگاههای اروپایی و آمریکایی مورد نیاز است. اما برای مهاجرت کاری حسابداری نیاز دارید نشان دهید مهارت شما در زمینه محاوره و برقراری ارتباط در حد متوسط رو به بالا است. برای این منظور به مدرک آیلتس جنرال نیاز دارید. علاوه بر تسلط بر زبان انگلیسی (به دلیل لزوم تسلط بر مکاتبات و قراردادهای مالی بینالمللی) ممکن است نیاز باشد مهارت خود در زبان دوم (زبان رسمی کشور مقصد) را نیز نشان دهید.
۷. کسب مجوزهای اقامت در کشور مقصد
در نهایت آخرین گام از مراحل مهاجرت حسابداران و حسابرسان ارائه مدارک موثق به افسری است که پرونده مهاجرت شما را بررسی خواهد کرد. در این مرحله باید مدارک تمکن مالی، وضعیت خدمت سربازی، وابستگی مالی و عاطفی خود به کشور مبدأ، برنامه کاری یا تحصیلی آینده خود و… را طوری تنظیم کنید که افسر را برای صدور ویزا متقاعد کنید. ممکن است در این مراحل نیاز به دریافت خدمات مشاوره و یا مصاحبه در سفارت کشور مربوطه هم داشته باشید.
جمعبندی
اگر فارغالتحصیل رشته حسابداری هستید و در مسیر مهاجرت با رشته حسابداری قرار دارید باید ۷ مرحلهای که در این یادداشت بررسی کردیم را طی کنید. مهاجرت حسابداران و حسابرسان مستلزم داشتن مدرک تحصیلی مرتبط در یکی از رشتههای حوزه مالی، مدارک اثبات توانمندیهای زبان و مدارک معتبر سوابق شغلی است. به علاوه باید شرایط کار و زندگی در کشور مقصد و آگهیهای استخدامی را بررسی کنید و برآورد دقیقی از درآمد و هزینه ماهیانه خود داشته باشید. به عنوان آخرین نکته پیشنهاد میکنیم برای مهاجرت کاری حسابداری کشورهایی را انتخاب کنید که مهاجرپذیر هستند تا برای اشتغال به کار وارد رقابت با افراد بومی کشورهای دیگر نشوید.