بهطور خلاصه میتوان گفت که هوش هیجانی، شناخت و مدیریت هیجانهای خودمان و دیگران است.
هر جایی که روابط انسانی وجود داشته باشد، هیجان هم وجود دارد و لازم است تا بروز آن مدیریت شود؛ پس در روابط عاطفی و سازمانی، بررسی هوش هیجانی ضروری است. لازم به ذکر است، در مشاغلی که ارتباط با مخاطب زیاد است، نیاز استفاده از این تست بیشتر احساس میشود؛ از جمله این مشاغل میتوان به تدریس، روانشناسی، کوچینگ، مشاوره، منتورینگ، روابط عمومی، فروشندگی، راهبری و مدیریت سازمانی اشاره کرد.
بخش اصلی هر سازمان، نیروی انسانی آن است، افراد شاغل در یک سازمان کوچک یا بزرگ، روزانه ارتباط گستردهای با خودشان و یا مشتریان دارند. بنابراین طبیعی است که میزان هوش هیجانی یک نیروی کار برای مدیران سازمان مهم باشد. حضور افرادی که توانایی مدیریت هیجانهای خود و دیگران را دارند، سازمانی کمتنش و بهرهور را به ارمغان خواهد آورد.
بله، اعتبار پرسشنامه هوش هیجانی بارآن طی مراحلی توسط اساتید دانشگاه مورد بررسی قرار گرفته است که این اعتبار از طریق محاسبه آلفای کرونباخ 93% و ضریب پایایی آن به روش بازآزمایی 68% گزارش شده است.
خبر بسیار خوبی برایتان داریم که هوش هیجانی اکتسابی است، یعنی میتوان مهارتهای لازم را آموخت؛ پس نگران نتایج کسبشده در آزمون نباشید و تمرکزتان را بر تقویت نقاط قوت و بهبود نقاط ضعف بگذارید.